Amikor a kulcsmásolás nem is olyan egyszerű

Amikor zárat választunk, elsősorban csak a biztonsági szempontokat vesszük figyelembe. Védjen a leggyakoribb betörési módszerek ellen és a biztosítónk is elfogadja a lakásbiztosításhoz.

Azt azonban kevesen veszik számításba, hogy a hozzá tartozó kulcs könnyen másolható is legyen. Vannak olyan esetek, ahol a kulcs másolat védett, és a pótlása akár több ezer forintba is kerülhet. Ilyen esetekben a szakértők a zárcserét szokták javasolni, mert az a kevésbé bonyolult és drága megoldás. Mindenképp érdemes tudni, hogy a kulcs másolat védett vagy sem, bár ezt sokszor a laikusok nem tudják megmondani.

Olyan esetek is vannak, amikor a kulcs nem az EU szabvány szerint készül, tehát a másolása sem annyira egyszerű, mint azt képzelnénk, még akkor sem, ha nem másolat védett a kulcs. Ami mindenképp tegyünk meg zárvásárlás előtt, hogy rákérdezünk a kulcs másolással kapcsolatos állapotára, illetve annak árára.

Mert bár lehet, hogy másolható a kulcs, de nagyon drága lesz ezt megtenni. Persze az is lehet, hogy nem is lesz szükségünk arra, hogy kulcsot másoljunk, de sokszor alig pár darabot kapunk a zárhoz.

Hány kulcsra lehet szükségünk egy zárhoz?

Ez nagyban függ attól, hogy mekkora a család. Ha csak ketten vagyunk, akkor is érdemes egy harmadik, tartalék kulcsot tartani az egyik közeli rokonunknál vagy ismerősünknél. Ha azonban nemcsak ketten élünk egy háztartásban, hanem többen, akkor érdemes mindenkinek saját kulcsot másoltatni.

Már az iskolás gyerekek esetében is érdemes saját kulcsot adni nekik, hiszen sosem tudhatjuk, hogy mikor jön jól. A kamaszok esetében pedig már egyenesen kötelező a saját kulcs, hiszen akkor közlekednek, amikor akarnak.

Akkor is érdemes elgondolkodni a kulcsok darabszámán, amikor albérletbe adjuk ki a lakásunkat. Ilyenkor egy kulcs kell a tulajnak, és legalább egy a bérlőknek. Azonban sokszor nem csak egy lakó költözik, sok pár és család él albérletbe, így több kulcsra lesz szükségük. A zár kiválasztásánál tehát ezt is vegyük figyelembe, illetve albérlet esetén azt sem árt végig gondolni, hogy ha távozik a lakó, valószínűleg új zárra, vagy legalább zárbetétre lesz szükség.