Amikor mindenképp új kulcs kell

Vannak olyan esetek, amikor új kulcsra van szükség. Ez több esetben is előfordulhat, nemcsak akkor, ha megsérül a kulcs, de többek között akkor is. De mik is azok az esetek, amikor a kulcsmásolóhoz vagy a zárszerelőhöz kell fordulnunk?

Törött vagy repedt kulcs: ha a kulcsunk megsérül, akkor bizony szükség van helyette egy másikra. Ilyenkor a kulcsmásolót érdemes felkeresni, lehetőleg egy ép pótkulccsal, de ha erre nincs lehetőség a repedt vagy épp törött kulcsból is tud másolni nekünk egy épet.

Deformált kulcs: a kulcsok elhajolhatnak, deformálódhatnak, ha pedig így tesszük be őket a zárba, akkor akadni fognak. Ilyenkor is a már fent említett kulcsmásoló felkeresése a megoldás, aki a deformált kulcsból is megpróbál majd másolni nekünk egy újat, de ha tehetjük, a pótkulcsból másoltassunk helyette.

Kulcsvesztés: ha elveszítettük a kulcsot, akkor a nem a kulcsmásoló fogja megoldani a problémát, hanem a zárszerelő. A szerelő zárbetétet fog cserélni, vagyis nem teljes zárat, hiszen csak egy új kulcsra van szükség, olyanra, ami nincs másnál, mondjuk el leleményes tolvajnál, aki elemelte a kulcsunkat.

Kulcstörés a zárba: ha a kulcsot beletörtük a zárba, akkor sokan egyből a zárcserébe gondolkodnak, de egyrészt elég lehet egy zárbetétcsere is, amit a szerelő könnyen megcsinál, másrészt, ha a zár alapvetően épen maradt, akkor akár megkérhetjük a szerelőt, hogy csak a törött darabot vegye ki a zárból, mert pótkulccsal ki tudjuk nyitni, a törött kulcs helyett pedig másoltatunk egy másikat.

Új lakás: mindegy, hogy saját lakásról vagy albérletről van szó, a régi lakónál maradhat kulcs a költözését követően, aki így bármikor visszatérhet. Persze erre a legtöbb esetben kicsi az esély, ugyanakkor kockáztatni nem érdemes, mindenképp megéri új kulcsot beszerezni, vagyis legalább zárbetétet cseréltetni. Persze, ha nem megfelelő a zár, régi, silány vagy nem elég biztonságos, akkor az egész zárat is kicseréltethetjük egy olyanra, amit a lakásbiztosításunk előír, de minimum védelemmel ellátott legyen.