Az okos zárak térnyerésével eltűnhetnek a hagyományos zárak?

Manapság az életünk minden területét uralja a technika, legyen szó munkáról, szórakozásról vagy az otthonunkról. Bár régebben csak luxusnak számított egy okostelefon, egy saját laptop, vagy egy okos zár, ma már bárki megvásárolhatja, sőt, ma már az számít cikinek, ha nincs.

Az okos zárakat kezdetben csak a nagyvállalatok használták, hiszen szükség volt rá, hogy egyes ajtókat, irodákat, helységeket a legmagasabb fokú biztonság övezze. Ma már a saját ajtókra is kerülhet ilyen zár, és persze adja is magát a kérdés, hogy lassan eljutunk oda, hogy már nem lesznek hagyományos zárak?

Nos, bár az okosotthon megoldások egyre olcsóbbak, mégis kijelenthető, hogy valószínűleg sosem fogják teljesen leváltani a hagyományos zárakat, még a bejárati ajtók tekintetében sem. Ahogy még mindig vannak, akik inkább vezetékes telefont használnak és nem mobilt, a mobiljuk valamilyen régi, csak hívásra, SMS-ezésre alkalmas készülök, nem okostelefon, úgy mindig is lesznek olyanok, akik nem fognak okoszárat választani, mert nem tartják majd elég biztonságosnak, és ragaszkodnak ahhoz, hogy kulcs nyissa az ajtót, ne a mobiltelefon.

Az okos zárak sem feltörhetetlenek

Bár sokan azt hiszik, hogy egy okos zár feltörhetetlen, ez egyáltalán nem így van. Pár éve az egyik neves gyártó jelentette ki, hogy még a legdrágább modelljükben is van egy biztonsági hiba, amit valószínűleg azóta kijavítottak, de amíg egy Facebook fiók is feltörhető, úgy valószínűleg egy olcsóbb okos zár is, de akár a drágább fajták is egy ügyes hacker által. Emellett azt sem árt belátni, hogy ha a kulcsot kiváltja a mobiltelefon, úgy a mobilunkhoz leszünk kötve, ami bizony lemerülhet, ellophatják, eltörhet, tehát ugyanúgy megvan a kockázata annak, hogy valaki betör hozzánk.

Azt sem árt számításba venni, hogy az okos zárak is meghibásodhatnak, elromolhatnak, a szerelés pedig lényegesen drágább lehet, mint egy hagyományos zár esetében. Jelenleg még nem terjedt el annyira az okos zár, hogy minden városban legyen általános szerviz, így jelenleg csak a márkaszerviz érhető el, ami lényegesen többe kerülhet, mint egy általános szerviz.