Beletört a kulcs a zárba, mit tegyünk?

A zárba tört kulcs egy meglehetősen gyakori probléma. Általában akkor fordul elő, ha a zárjavítást vagy zárcserét halogatjuk, ugyanis az akadó zár esetén sokan inkább feszegetik a zárat, esetleg olajozzák, és a lehető legtovább húzzák a javítást. Ám, ha nem cselekszünk idejében, akkor az lesz a véget, hogy a kulcs megadja magát, és beletörik a zárba.

Ez persze mindig a legrosszabbkor következik be, amikor az ajtó túloldalán vagyunk, tehát nem fogunk bejutni az otthonunkba. De mit is tehetünk ilyenkor?

Mielőtt azonban erre rátérnénk, szögezzük is le gyorsan, hogy mit ne tegyünk! Ne kezdjük el kipiszkálni a törött darabot, mert valószínű, hogy még nagyobb bajt okozunk, mint ami már eleve van. Amit szintén tilos, hogy erővel próbáljuk kinyitni az ajtót. Bármennyire is szeretnénk az ajtó túloldalára jutni, sose próbáljuk meg berúgni, esetleg vállal bedönteni. Ha az ajtó kifelé nyílik, úgysem leszünk sikeresek, ha pedig befelé, akkor viszont valószínű, hogyha még sikerrel is járunk nagyobb kárt okozunk, mint amibe egy egyszerű zárcsere kerülne.

Kötelező a zárcsere vagy menthetetlen a helyzet?

Amit tehetünk, hogy hívjuk a zárszerelőt. A szakember meg fogja tőlünk kérdezni, hogy mit szeretnénk, hamar bejutni, vagy megőrizni a meglévő zárat. Ugyanis ha gyorsan akarunk bejutni, akkor szinte borítékolható a zárcsere, ám ha menteni szeretnénk a menthetőt, akkor viszont az sok ideig is eltarthat. A szerelő valószínűleg ki fogja tudni szedni a törött darabot a zárból a zár megsértése nélkül is, majd kinyitni az ajtót, ám ez meglehetősen időigényes lesz, és még ekkor sem biztos, hogy a zár ép marad.

Emellett arra is érdemes gondolni, hogy a zárral már eleve baj volt, ezért is törött bele a kulcs, így ha meg is menti a szerelő, valószínű, hogy így is, úgyis javításra szorul. Ez pedig így még drágább is lehet, mint egy zárcsere. Érdemes minden szempontot alaposan végiggondolni, mert nem biztos, hogy a zár megmentésével járunk a legjobban. Ettől függetlenül persze van rá lehetőség, mert a kulcs zárba törése után sem biztos, hogy menthetetlen a helyzet.