Beltéri ajtóra elég a tollas kulcsos zár?

Amikor beltéri ajtót választunk, akkor a zárakon nem szoktunk sokat töprengeni. A legelterjedtebb a BB zár, mely általában tollas kulccsal nyílik. Ezeket a fajtákat mindenki ismeri, hiszen meglehetősen elterjedtek. Ha ugyanolyan számozású kulcs nyitja az összes ajtót, akkor egyetlen kulccsal mindegyik ajtó nyitható. Ez beltéri ajtók esetében nem akkora baj, hiszen ritkán zárjuk kulcsra a beltéri szobák ajtaját. A beltéri ajtók zárhatóságára akkor van nagyobb szükség, ha mondjuk, irodák ajtajáról van szó, esetleg kiadó szobánk van, és úgymond idegenek is élvnek velünk egy lakásban.

Ilyenkor célszerű PZ zárban gondolkodni, de otthoni dolgozószoba, WC és fürdő esetén elegendő lehet a BB zár, és a már említett tollas kulcs is. Persze amikor ajtó kerül a szobára, akkor kell rá zár is, és minden zárhoz kapunk kulcsot, de alapvetően nem szoktunk ezzel sokat foglalkozni, hiszen a szobaajtók zárját ritkábban használjuk. Persze akkor, ha olyan helyiségünk is van, ahol lényeges a zárhatóság, akkor mindenképp fontoljuk meg, hogy elég a minden ajtót is nyitó tollas kulcsos megoldás, vagy valami komolyabb megoldásra van szükség.

Amikor PZ zárra, vagy kulcskártyára van szükség

A PZ zárakat elsősorban a bejárati ajtók miatt ismerjük, hiszen ott is ezeket használjuk. Találkozni persze tollas kulcsos bejárati ajtóval is, de az egyáltalán nem biztonságos. A PZ zárak azonban beltéri ajtók esetében sem ismeretlenek. Használják őket hotelekben, panziókban, hiszen ezeket lehet mesterkulcsos megoldással, úgynevezett főkulcs rendszerre kapcsolni, sőt, akár mágneskártyás megoldással is kombinálhatóak. Emellett irodákban is gyakori az irodák ajtaján a PZ zár, hiszen csak így biztosíthatjuk, hogy illetéktelenek ne mehessen be csak úgy az irodánkba.

Magánlakások esetén ritkább a PZ zár a szobákban, bár vészfunkciós zár csak PZ zár formájában kapható, idős szeretteink szobájára pedig ez nem egy rossz megoldás. A WC és fürdő esetén is előfordul, hogy ilyen zárak kerülnek fel a BB zárak helyett.