Egy kis kulcstörténelem

Autó? Ház? Iroda? Széfek? Mindent kulccsal zárunk, a kulcsok a leggyakrabban gyártott fémtárgyak közé tartoznak. A gyártás könnyű, a funkció nagyon hasznos, a kulcs kicsi, könnyen magunkkal vihetjük. Manapság már nagyon sokféle kulcs létezik, mint ahogy a zárak is jelentős fejlődésen mentek keresztül. Ahogy telnek az évek, úgy változnak a kulcsok és a zárak is. Ez persze együtt jár a világ változásával is, a nagyobb biztonság mindenki számára fontos.

A kulcsok életünk meghatározó részei, kulccsal nyitjuk, zárjuk otthonainkat, autóinkat, így jutunk be munkahelyünkre. Talán a hétköznapokban ebbe nem is gondolunk bele, csak akkor, ha éppen elveszítjük kulcsainkat. Az emberiség már hatezer évvel ezelőtt ismerte és használta a kulcsokat. Ezek természetesen még nem olyanok voltak, mint a mai kulcsok, de az alapokat az ókor fektette le.

Ókori fakulcsok

Az ókorban még fából készültek a kulcsok, Egyiptomban és Babilonban már hatezer évvel ezelőtt készítettek ilyen kis eszközöket, csapokat, ezeket egy kis nyílásba fejtették el a retesz közelében. Úgy néztek ki, mint egy nagy fogkefe, és ezekkel tudták felemelni a csapokat és kinyitni a reteszt. Persze sok hátránya volt, például a sérülékenység, vagy magának a kulcsnak a nagysága, ami sokszor nehézkessé tette a használatát. A következő fejezet már Rómához kapcsolódik, itt vas és bronz felhasználásával készítették a zárakat és a kulcsokat, ezek már akkorák voltak, hogy az emberek magukkal tudták vinni. Ez jelentős lépés volt, hisz egyre több mindent láttak el zárral és nyitottak kulccsal.

Hengerből lapos

A forma pedig egy egyszerű hengeres szár volt, egyetlen vékony és négyszögletes foggal, ezt mér 17 évszázadon keresztül használták, sőt, ma is megtalálhatók olyan házakban, ami az 1940-es évek előtt épült.

A lapos kulcsokat az 1800-as évek közepén mutatták be, és azonnal nagy sikert arattak. Könnyű volt őket gyártani, könnyen és nagy számban lehetett másolni. Ma a világ zárjainak többsége ilyen lapos kulcsot használ.