Elveszett a kulcs, mit tegyünk?

Nagyon kellemetlen tud lenni, ha állunk a bejárati ajtó előtt, próbálunk bejutni, de hiába túrjuk át a zsebünket vagy a táskánkat, nem találjuk a kulcsot. Ilyenkor még kapaszkodunk a reménybe, hogy a kulcs csak egy repedésbe vagy szakadásba csúszott bele, de sajnos megeshet, hogy nem erről van szó. Ha elveszik egy kulcs, az sosem kellemes, mert több szinten okoz nekünk problémát. Ez egyik, hogy meg kellene próbálni megkeresni, hátha kiesett a zsebünkből, de nem biztos, hogy erre lesz időnk.

Másrészt ott a probléma, hogy nem tudunk bejutni a lakásba, ami szintén akadályozni fog minket. Mi hát a teendő? Nos, az első lépés persze az, hogy számításba vegyük, milyen lehetőségeink vannak a lakásba való bejutásra. Ha van pótkulcs valahol, valakinél, az nagy szerencse, de ha nincs, ha a lakás egyetlen kulcsát veszítettük el, akkor bizony nincs más mód, mint szerelőt hívni, aki gyorsan lecseréli a zárbetétet. Persze tehetünk egy próbát azzal, ha végig járjuk a helyeket, amerre a nap folyamán voltunk, hátha meglesz a kulcsunk, de könnyen megeshet, hogy nem elveszett az a kulcs, hanem ellopták.

Ha van pótkulcs, mi a megoldás?

Az a szerencsésebb helyzet, ha van valahol pótkulcs, bár a zárbetét cserétől ez sem biztos, hogy megment minket. Ha a pótkulcs valakinél van, akkor őt kell minél előbb felhívnunk, hogy engedjen be minket, ugyanakkor még ebben az esetben sem lehetünk biztosak abban, hogy megoldódott a gond, hiszen nem tudhatjuk biztosan, hogy nem lopás áldozatai lettünk. Érdemes legalább a zárbetétet kicserélni, pótkulcs esetén viszont legalább a lakás melegében várhatunk a szerelőre. Ha viszont a kulcs odabent van, több lehetőség is előttünk áll.

Ha van pótkulcs, csak épp nem férünk hozzá, akkor a már említett zárbetétcsere is szóba jöhet, az új kulcsból pedig általában 2-3 darabot kapunk. Dönthetünk azonban úgy is, hogy a zár megsértése nélkül kinyittatjuk az ajtót, így csak a pótkulcsból kell majd egy újat másoltatnunk. Ez akkor jó lehetőség, ha tudjuk, nagyjából hol veszett el a kulcs, és nagy rá az esély, hogy meg is fogjuk tudni találni.