Elveszett a kulcs, mit tehetünk?

Mai rohanó világunkban egyáltalán nem meglepő, ha elveszik egy kulcs. A legtöbben sietnek, kapkodnak, és bizony így nem is olyan ritka, hogy a tárcával vagy a mobillal együtt a kulcsot is kirántjuk a táskából, amit aztán nem veszünk észre, csak már akkor, amikor késő. Állunk a bejárati ajtóban, keressük a kulcsot, de az csak nincs meg. És persze a lopás sem ritka manapság, sokszor viszik el a kulcsot, majd követnek minket hazáig, így azt is tudják, hogy az adott kulcs, melyik zárba illik. Sőt, ha az iratainkat is elemelik, követni sem kell minket.

Ha azt tapasztaljuk, hogy nincs meg a kulcsunk, akkor persze jó döntés visszamenni minden olyan helyszínre, ahol aznap jártunk, mert akár egy kasszánál vagy egy biztonsági szolgálatnál le is adhatták a kulcsunkat. Tömegközlekedés esetén rá is kérdezhetünk az adott társaságnál, hogy nem találtak-e a sofőrök, ellenőrök, kalauzok kulcsot, ha pedig igen, akkor hol és hogyan vehetjük azt át. Ám megeshet, hogy a kulcs így sem lesz meg. Mielőtt nekivágunk a kulcskeresésnek, érdemes megvárni valakit, aki „őrzi a házat”, hátha nem vesztésről van szó, hanem lopásról.

A rendőrség előtt a zárszerelőt érdemes keresni

Ha a kulcs nem kerül elő, akkor nagyon fontos, hogy zárszerelőt hívjunk. Amennyiben nincs pótkulcsunk, úgysem lesz más lehetőségünk az otthonunkba történő bejutásra, mint a zárnyitás, vagy a zárbetétcsere, de akkor is a szerelő legyen az első gondolatunk, ha történetesen van pótkulcsunk. Sosem lehetünk biztosak benne, hogy a kulcs valóban elveszett, nem pedig ellopták. A zárbetétcsere viszonylag gyors és olcsó megoldás, és biztosak lehetünk benne, hogy még véletlenül sincs illetéktelenek kezébe olyan kulcs, ami nyitja az ajtónkat.

A rendőrséget is értesíthetjük, főleg akkor, ha biztosak vagyunk benne, hogy lopásról van szó. Persze kicsi rá az esély, hogy meglesz a tolvaj, vagy, hogy előkerül a kulcsunk valaha. AZ első lépés azonban mindenképp a zárbetétcsere legyen, hogy egy esetleg illetéktelen behatolást el tudjuk kerülni.