Elveszett a nyaraló kulcsa, mit tegyünk?

A kulcs elvesztése nagy gond, de talán még nagyobb, ha a nyaralóról van szó. Persze az sem kellemes, ha az otthonunk kulcsa veszik el, de akkor van rá esély, hogy van valahol egy pótkulcs, illetve, hogy valaki, egy családtag be tud minket engedni, mert épp otthon tartózkodik. A nyaraló viszont általában messze van az otthonunktól, akár több száz kilométerre is, talán egy másik országban, erre is van példa, vagyis az, hogy hazaugorjunk a pótkulcsért nem jöhet számításba. A helyismeretünk is sokszor korlátozott ilyenkor, más országban pedig a nyelvismeret hiánya jelenthet gondot.

A lényeg, hogy a kulcs elvesztése nagy fejfájást jelenthet. Amit megtehetünk, hogy végigjárjuk a helyeket, strandot, látványosságokat, amerre aznap jártunk, és ahol elveszhetett a kulcs, mert lehet, hogy valaki megtalálta és leadta a pénztárnál. Természetesen valaki maradjon a nyaralónál, mert sose tudhatjuk, hogy vesztés vagy lopás áldozati lettünk, és talán követtek minket. Ha a kulcs nem kerül elő, mindenképp hívnunk kell egy szerelőt, aki kicserélni nekünk a zárat, vagy legalább a zárbetétet.

Ha nem a miénk volt a nyaraló

Abban az esetben, ha egy rokon nyaralójáról van szó, esetleg bérelt ingatlanról némiképp bonyolódik a dolog. Ebben az esetben ugyanis egyrészt van esély arra, hogy van pótkulcs a tulajnál, így esetleg ő hozhat nekünk egy kulcsot, másrészt a szerelő kihívásához sem annyira egyszerű, mert a tulajdonos tudta és beleegyezése nélkül még zárbetétcsere sem történhet. Először is fel kell hívnunk a tulajdonost, és jelezni, hogy elveszett a kulcs. A tulajdonos joga dönteni, hogy mi a következő lépés.

Dönthet úgy, hogy leutazik, és visz nekünk kulcsot, és természetesen úgy is, hogy szerelőt hív. A költségeket általában nekünk kell majd állni, legyen szó a benzinköltségről vagy az új zárbetétről. Amennyiben szerelőt kell hívni, azt tegye meg a tulajdonos, és vázolja fel a helyzetet a szerelőnek, hogy ő maga nem lesz jelen a cserekor csak a bérlők, akiket név szerint megnevez.