Hány másolat kell egy kulcsból?

Amikor zárat cserélünk, alapvetően jár hozzá két-három kulcs. Ez sokszor elég is, hiszen, ha egyedül élünk, akkor nincs is szükség többre. Egy kell nekünk, egyet érdemes pótkulcsként egy megbízható szomszédnál elhelyezni a biztonság kedvéért, egy meg jó lesz tartalékba, biztos, ami biztos. Igen ám, de ha ketten, vagy többen élünk egy háztartásba, akkor a három kulcs már kevésnek bizonyulhat. Minden családtag igényel saját kulcsot, és előbb-utóbb a gyerekek is szeretnének sajátot, hiszen ez a bizalom jele, és hozzá tartozik a felnőtté váláshoz, hogy önállóan közlekedhessenek.

Persze ez nem akkora gond, hiszen a kulcsmásolás alapvetően nem drága folyamat, ugyanakkor befolyásolhatja, hogy milyen zárban, kulcsban gondolkodjunk. Ugyanis, ha bonyolultabb egy zár, vagy másolat védett a kulcs, a másolása is bonyolultabb, költségesebb lehet. Érdemes megfontolni, hogy mi a jó megoldás. Olyan kulcsban gondolkodni, ami könnyen másolható, hiszen szükség lesz rá, vagy bonyolultabb, drágább kulcsot használni, és megfizetni az egyszeri összeget, amivel minden családtagot ellátunk kulccsal.

Hogyan védjük meg a kulcsokat a másolástól, ha albérletünk vagy kiadó nyaralónk van?

A kulcsmásolás kérdése akkor is érdekes, ha albérletünk van vagy kiadó nyaralónk. Ilyenkor ugyanis fennáll az a veszély, hogy a bérlő másoltat magának kulcsot, és akkor is visszatér, amikor nem számítunk rá, hívatlanul. Ez a nyaralók esetében lehet bajosabb, hiszen télen a nyaralók üresen állnak, és fel sem fog tűnni egészen tavaszig, hogy valaki ott járt. Persze azt tudni fogjuk, hogy nem feltörték, hanem kulccsal jutottak be, ugyanakkor ez sem lesz nagy vigasz, hiszen ha több bérlő is volt a nyáron, nem tudhatjuk biztosan, ki másolt magának kulcsot, mindenkit pedig mégsem vádolhatunk meg.

Ebben az esetben a másolatvédett kulcs lehet talán a legjobb megoldás, hiszen ilyenkor biztosak lehetünk benne, hogy a kulcs nem kerül lemásolásra, hiszen ehhez jogosultságra van szükség. Albérlet esetében, ha évente új lakóval számolunk, vagy tudjuk, hogy gyakran cserélődnek majd a lakók, akkor a zárbetét gyere az olcsóbb megoldás.