Házvásárlás után ne feledkezzünk meg a zárbetétcseréről!

Amikor megvesszük álmaink házát vagy lakását, nagyon sok mindenre kell gondolnunk. Átíratás, közüzemek, költözés, hivatalos ügyintézés, esetleg felújítás, melyek sok időt és energiát vesznek el tőlünk. Ugyanakkor hasonlóan fontos, hogy a költözés előtt, vagy azt követően legalább a zárbetétet kicseréltessük. Persze sokan erre csak legyintenek, hogy minek is, hiszen újépítésű ingatlan esetén mi vagyunk az elsők, akik kulcsot kapnak, használt lakás esetén pedig még az adás-vételiszerződésbe is bekerül, hány kulcs van, ezek pedig az átadás-átvételi dokumentum tanúsága szerint átadásra is kerülnek.

Nos, azt szokás mondani, hogy jobb félni, mint megijedni. Használt ingatan esetén valóban úgy van, hogy a szerződésben is rögzítésre kerül a kulcsok száma, ugyanakkor sosem tudhatjuk biztosan, hogy valóban csak annyi kulcs van a házhoz, mint amennyit a tulaj mond. Bárki másoltathat magának a családból a régi tulaj tudta nélkül is. Ez persze nem túl gyakori, de i tudja, mikor akar visszatérni valaki, vagy csak a saját holmijáért, ami még ott maradt, vagy netán kevésbé barátságos szándékokkal. Jobban járunk, ha erre az eshetőségre is felkészülünk, és kicseréljük a zárbetétet.

Új ház vagy lakás esetén is fontos a zárbetétcsere

Akkor sem árt elővigyázatosnak lenni, ha új ingatlanról van szó. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy úgy gondolják, hogy mivel újépítésű a lakás vagy a ház, másnak nem lehet kulcsa, csak nekünk. Ám amíg tart az építkezés, addig a munkások ki-be járnak, és sosem tudhatjuk biztosan, hogy ki másoltat magának kulcsot. Ezt persze másolatvédett kulcsokkal meg lehet előzni, de ha nem ilyen a kulcs, akkor érdemes egy zárbetétcserét kérni, ha már lezajlott az építkezés.

Zárcsere csak abban az esetben indokolt, ha a zár olcsó, silány fajta, ugyanis ezeket a lakásbiztosításokhoz nem szokták elfogadni, és amúgy sem túl biztonságosak, mert pár másodperc alatt fel lehet őket törni. Amennyiben a zár minőségi, védelemmel ellátott fajta, akkor a zárbetétcsere is elég.