Hogyan védjük meg a nyaralónkat télen?

Hamarosan megérkezik a tél, és az emberek elbúcsúznak a nyaralóiktól. A kellemes nyári hónapok után gondoskodni kell a vízmentesítésről, a villanyóra lekapcsolásáról és a biztonságról.

A nyaralókról általánosságban elmondható, hogy télen üresek, a közelben lakó helyiek száma is lényegesen megcsappan. Mivel nem ismerjük egymást, nem fogják tudni, hogy az ember, akit a kertben látnak ólálkodni, az a tulaj, vagy pedig betörő. Mivel nem lehet minden értéket biztonságos helyre költöztetni, így érdemes felkészülnünk már előre.

Utazás előtt ellenőrizzük le az összes ablakot, a zsalukat és a redőnyöket. Keressünk repedéseket, vagy zár problémákat, hogy még időben ki tudjuk javítani. Az ajtón lévő rács nem mindenkinek tetszik esztétikailag, és sokan inkább a riasztó mellett teszik le a voksukat.

A riasztóval csak az a baj, hogy általában hangosak, viszont nem jeleznek a rendőrségnek, vagy más cégnek, így a betörők nyugodtan folytatják a munkájukat.

Milyen a zár?

Sokan túlzásnak érzik ezeket a megoldásokat, és inkább a technológiától kérnek segítséget. Az okos megoldások akár távolról irányható redőnyt is jelenthetnek, ami azt a látszatot kelti, hogy valaki mindig van otthon. Ma már a klímát is be tudjuk kapcsolni, a világításról nem is beszélve.

Plusz pont, ha olyan zárat választunk, amivel minden betörőnek meggyűlik a baja. Az Abloy zárbetétek például beépíthetőek fúrásvédelemmel, finom nyitás elleni védelemmel, manipuláció elleni védelemmel, úgy, hogy közben végig saválló marad. Az otthoni használatra kínált zárbetétek tényleg biztonságosak, tökéletes megfelelnek a nyaralókhoz is.

Lehet, hogy furcsán hangzik, de okos zárat is használhatunk, amihez sokszor már kulcs sem kell. Vannak olyanok, amit a telefonunkkal tudunk irányítani, de kamerát is tudunk beszerezni hozzá, így azonnal kapjuk az értesítést, ha valaki megpróbálja kinyitni.

A kamerához általában Wi-Fi kell, ebben az esetben nem tudjuk teljesen áramtalanítani az épületet, bár ez talán nem is olyan nagy gond. Válasszuk a legjobb megoldást, hogy biztonságban tudjuk a nyaralónkat.