Hova kerüljön a nyaraló pótkulcs?

A pótkulcs kérdése mindig érdekes, hiszen kompromisszumot kell kötnünk a biztonság és a gyors elérhetőség között. A nyaraló pótkulcsa esetében még érdekesebb a kérdés, hiszen ebben az esetben mindenképp kell egy tartalék kulcs, mert ha nem visszük magunkkal, elveszítjük stb., akkor nagyon messze kell utaznunk egy másik kulcsért, ha otthon tartjuk, vagy elronthatjuk az egész nyaralást azzal, hogy a strandról hazaérve vizesen várjuk a szerelőt. Pótkulcs tehát kell, de nem mindegy, hogy hova is rejtjük el.

Mivel nyáron forgalmasak a nyaralóövezetek, azt gondolhatnánk, hogy a pótkulcs kerülhet könnyen elérhető helyre, villanyórába, lábtörlő alá stb., ám a helyzet az, hogy mivel nyaralókról van szó, a szomszédok nem ismerik egymást, és fel sem tűnik majd senkinek, hogy aki a lábtörlő alatt kutat vagy kinyitja a villanyórát, valójában betörő. Egyértelmű helyre tenni tehát nem érdemes, mert ennek magas a biztonsági kockázata. Amit tehetünk, hogy ahogyan más kulcsok esetében, itt is kompromisszumot kötnünk.

A legjobb megoldások a nyaraló pótkulcsa számára

Ha van olyan állandó lakó a nyaralónk környékén, akit jól ismerünk, és könnyen elérhető, akkor nála érdemes elhelyezni egy kulcsot vész esetére. Az is jó megoldás, hogy az autóba teszünk egy pótkulcsot, mondjuk a kesztyűtartóba. Ez persze akkor nem működőképes megoldás, ha az autó kulcsa bent lesz a nyaralóban, mert mondjuk, autó nélkül egy szál lakáskulccsal indulunk a strandra, az pedig elveszik, vagy ellopják. Csak akkor érdemes a pótkulcsot a kocsiban tartani, ha eleve azzal indulunk útnak.

Az is jó lehetőség, ha kertes családi házról van szó, hogy keresünk egy olyan helyet, ami nem egyértelmű a betörők számára, hogy ott bizony kulcs lehet. A cserepes növények nem jók erre a célra, de a gyerekek játszóháza például az lehet. Mindenképp alaposan fontoljuk meg a kulcs helyét, és inkább a biztonságra törekedjünk, és ne a könnyű elérhetőségre. Persze még mindig ott a lehetőség, hogy nem másoltatunk pótkulcsot, hanem nyaralás előtt felírjuk a legközelebbi zárszerelő számát, és baj esetén azonnal értesítjük, hogy cseréljen zárbetétet.