Korábbi sötétedés, megnövekedett betörések?

Télen többek között azzal a kellemetlenséggel is meg kell birkóznunk, hogy nagyon korán, sokszor már 4 óra után besötétedik. Emiatt általában sötétben indulunk el dolgozni és sötétben is érünk haza. Mert bizony a megrövidült napokkal munkaidőnk nem lesz rövidebb.

Sokan már bőven sötétedés után érnek haza, az egész napra üresen hagyott otthonok pedig ezáltal nagyobb fenyegetésnek vannak kitéve. A kihaltabb utcák, kevesebb világítással rendelkező városrészek, vagy éppen az olyan környékek, ahol köztudott, hogy mondjuk a szomszédságban dolgozók nagy része későn ér csak haza, fokozott veszélynek vannak ilyenkor kitéve.

A betörők télen sokkal bátrabban indulnak útnak, hiszen még az előtt besötétedhet, hogy egyáltalán a lakosok haza érnének munkából. A rablók sokszor előzőleg kifigyelik a lakók szokásaik, akár heteket is tölthetnek, hogy biztosra menjenek, és senki ne legyen otthon, amikor arra járnak. Akár egy heti rendszerességű későig elhúzódó edzés is lehetőséget adhat arra, hogy a megfelelő biztonsági intézkedések nélkül megtörténjen a baj.

Milyen intézkedésekkel tudjuk megóvni otthonunkat?

Zárak tekintetében érdemes biztonsági zárat beszereltetnünk. Amikor a szakértők arról beszélnek, hogy mennyire véd egy zár a betörés ellen, akkor az a mértéke, hogy hány percbe telik feltörni a zárat.

A legolcsóbb, legegyszerűbb zárakat akár egy perc alatt is feltörhetik és már bent is vannak otthonainkban. Olyan zárat nem nagyon találunk a piacon, amely teljesen feltörhetetlen, de egy biztonsági zár már igencsak időigényes lehet, a betörő legnagyobb ellensége pedig az idő.

Ezen felül érdemes olyan óvintézkedéseket tennünk, mint kamerarendszer beszerelése, riasztó felszerelése. Mozgásérzékelős világító rendszer is hasznos lehet az udvaron, vagy ház előtt, ez is el tudja ijeszteni az illetékteleneket.

Családi ház esetén egy jól védő kerítés is nagy segítség lehet, minél több védelmi vonalunk van, annál nehezebb a betörők dolga. Otthonunk védelme rendkívül fontos, ezért jó, ha több módon is igyekszünk biztonságunkért mindent megtenni.