Másolható egy törött kulcs?

Amikor eltörik egy kulcs, akkor általában az úgy történik, hogy az egyik fele a zárban marad. Ilyenkor a legtöbben zárat, vagy legalább zárbetétet cserélnek, így a törött darabokra nincs is szükség. Érthető megoldás ez, hiszen gyorsan megvan, költséghatékony is, különösen, ha egy zárbetétcsere is elegendő. Persze arra is van lehetőség, hogy a törött kulcsdarabot kipiszkálja a szerelő, és ha szerencsénk van, akkor nem sérül a zár, így egy pótkulccsal továbbra is használható, másolni pedig lehet a pótkulcsot is.

Igen ám, de mi van akkor, ha az egyetlen kulcsunk törik el, és nem a zárba, hanem mondjuk a zsebünkben. Esetleg kiesik a kezünkből, és úgy ér talajt, vagy bármi, hogy kettéreped? Érdekes kérdés, hogy ilyenkor mi a teendő? Lehet másolni a törött kulcsokat is? Nos, a helyzet az, hogy ez nem a legszerencsésebb helyzet, de van rá lehetőség. A sérült, törött darabokat is le tudja másolni egy ügyes kulcsmásoló szakember, de ha két darabban van a kulcsunk, akkor is van rá esély, hogy készít nekünk egy ép darabot.

Miért törik el egy kulcs?

Persze arra, hogy csak úgy eltörjön a kulcsunk kicsi az esély. A kulcsok ugyan puhább anyagból készülnek, mint a zárak, könnyebben is deformálódnak, de önmagukban, csak úgy nem törnek el. A helyzet viszont az, hogy legtöbben a zsebükbe teszik, vagy a táskájukba dobják a kulcsaikat, így pedig sokkal keményebb tárgyakkal ütköznek, melyek sérülést okozhatnak, gyengíthetik a kulcsokat, ha pedig a zárba tesszük őket, sérülten beszorulnak, a feszegetés hatására pedig el is törhetnek.

A sérült kulcsok esetén fordulhat elő az is, hogy leesnek, és eltörnek. Ha már van rajtuk repedés, deformálódás, akkor sérülékenyebbek lesznek. Ezt csak úgy lehet megelőzni, ha óvatosabban bánunk a kulcsokkal, és a táskánkban egy külön zsebben tartjuk őket, illetve a zsebünkbe sem teszünk melléjük, mondjuk mobilt vagy fém irattartót. Ezekkel az apró figyelmességekkel meg tudjuk előzni, hogy a kulcs megsérüljön, ezzel pedig a zárba törést is meg tudjuk akadályozni.