Melyik a jó megoldás, ha új kulcsra van szükség: a zárcsere vagy a zárbetétcsere?

Számos olyan eset van, amikor új kulcsra van szükség. Ilyenkor persze már előre aggódunk, hogy milyen drága lesz a szerelés, az új zár, mert hát biztos teljes zárcserére lesz szükség. Pedig nem biztos, hogy így van. Lehet, hogy a zárbetétcsere is elegendő. De min múlik, hogy melyiket válasszuk? Ehhez előbb meg kell vizsgálnunk, hogy milyen esetekben van szükség új kulcsra.

– kulcsvesztés: ha elvész a kulcs, akkor érdemes új kulcsban gondolkodni, ugyanis sosem tudhatjuk biztosan, hogy elveszett, vagy ellopták. Ha ellopták, akkor a tolvaj követhetett minket, és ha nem vagyunk otthon a kulcsunkkal be is fog menni. A biztosító ilyen esetekben nem szokott fizetni, mert nem lehet egyértelműen megállapítani, hogy valaki betört.

– költözés: ha lakást vagy házat vásároltunk, akkor is érdemes lecserélni a régi kulcsokat újra. Sosem tudhatjuk, hogy a tulaj vagy a rokona nem tartott meg egy kulcsot magának. Bár az adás-vételiszerződésben meg kell adni, hány kulcs van az ingatlanhoz, az átadás-átvételi szerződésben pedig azt aláírják, hogy az összes kulcsot odaadták, de jobb biztosra menni.

– új albérlet: az albérlet esetén is hasonló a helyzet, főbérlőként érdemes új kulcsot szerezni az új lakóknak, albérlőként pedig érdemes rákérdezni, hogy történt-e zárcsere vagy zárbetétcsere.

– zárba szorult vagy törött kulcs: ha a kulcs a zárba szorul, esetleg bele is törik, akkor egyértelműen új kulcs kell. Még ha nem is törik el, a kulcs a beszorulás miatt sérülhet, deformálódhat, így valószínű, hogy már menthetetlen lesz még akkor is, hogy egy darabban ki lehet szedni a zárból. Törés esetén pedig egyértelmű, hogy pótolni kell a törött darabot.

Ha nincs gond a zárral, akkor elég a zárbetétcsere is

Amennyiben nincs gond a zárral, nem sérült, nem törött, nem akad, akkor érdemes csak a zárbetétet kicserélni. Ez az az alkatrész, amelyben a kulcs mozog. Így lesz új kulcs az ajtóhoz, viszont nem kerül olyan sokba, mint egy komplett zárcsere. Amennyiben a zár sérült, akkor sajnos nem ússzuk meg a zárcserét.