Miért akad a zár? Csak a zár okozza a gondot?

Amikor akadni kezd a zár, akkor a leggyakoribb esetben rohanunk is a kenőanyagért, mert úgy gondoljuk ez lesz a megoldás. Ez persze az esetek nagy részében így is van, de csak akkor lesz működőképes ez a módszer, ha egyrészt a problémát a zár kiszáradása okozta, másrészt, ha megfelelő kenőanyagot használtunk hozzá. Ha a sertészsírt vagy az étolajat kenjük a zárba, akkor nagyobb bajt okozunk, mint ami kezdetben volt, szóval használjunk zárolajt, grafitport vagy WD40 univerzális kenőanyagot.

Ám nem minden esetben működik ez a módszer. Amikor jelentkezik az akadás, az első feladat, hogy mindent ellenőrzünk, nemcsak a zárat, de a kulcsokat is. Ha deformált, sérült, esetleg törött a kulcs, az bizony okozhat akadást a zárban, szóval ezt a lehetőséget is érdemes kizárni, mielőtt belevágnánk az olajozásba. A sérült kulcsokkal nem tehetünk sokat, az egyetlen lehetőségünk a kulcscsere, vagyis annak a kulcsnak a cseréje, amivel gond van. Repedt vagy deformált kulcsot is lehet másolni, szóval nem kell zárbetétcserét végezni egy sérült kulcs miatt.

Ellenőrizzük az ajtót és az ajtókeretet is

Amit szintén sokan elfelejtenek ilyenkor, hogy nemcsak a zárbetét száradása vezethet akadáshoz, hanem akár az is, a zárnyelv nem működik megfelelően, esetleg a zárnyelv fogadó részével van gond. Megeshet, hogy a sok rángatás következtébe, fa ajtók esetén a fa vetemedése folytán, hogy a zár fogadó része sérül, deformálódik, a zárnyelv pedig nem illeszkedik olyan pontosan, mint eddig. Ezt úgy tudjuk a legkönnyebben kizárni, hogy amikor akad a zár, és forgatnánk a kulcsot, kicsit megemeljük a kilincset, illetve az ajtót, és ha így már működik, akkor itt lesz a hiba.

Természetesen maga a nyelv is lötyöghet, ami ugyan csak pár milliméter, de mégis okozhat akadást. Szintén gyakori, hogy egy-egy csavar lazul meg, ami akadályozza az ajtó rendes záródását, mi pedig hiába forgatjuk a kulcsot, nem záródik az ajtó rendesen. Ezt is úgy tudjuk kizárni, ha ellenőrizzük az ajtót, illetve a zár fogadó részét.