Miért akkora gond, ha akad a zár?

Szinte mindenkivel előfordult már, hogy a bejárati ajtó, illetve annak a zárja akadni kezdett. Betettük a kulcsot, de az csak egy kis feszegetés árán volt hajlandó elfordulni. Ez nyitáskor és csukáskor is előfordulhat, és sokan úgy vannak vele, hogy naponta egy-két alkalommal, amikor jönnek-mennek, ennyi kellemetlenséget még képesek elviselni. Ugyanakkor nem árt tudni, hogy a feszegetés se a zárnak, se a kulcsoknak nem tesz jót. Akkor járunk a legjobban, ha szerelőt hívunk, és kiderítjük az akadás pontos okát.

Sokan azonban inkább feszegetnek, mert nem szeretnének új zárra költeni, és addig húzzák a dolgot, ameddig csak lehet. Mert mi baj történhet? Ha majd elromlik végleg a zár, majd kicseréljük, nem? Nos, az akadást nagyon sok dolog okozhatja, lehet zárprobléma, de a kulcs is lehet deformált, sőt, még az is lehet, hogy a faajtó tágulása-szűkülés okozza az hőmérsékletingadozás miatt. Tehát nem árt a végére járni a problémának. Természetesen azt is megvárhatjuk, hogy tönkremegy a zár, de nemcsak ezt kockáztatjuk.

Az akadás következménye akár a kulcs zárba szorulása vagy törése is lehet

Az akadás elsőre nem tűnik nagy problémának, pedig a vége igen is nagy baj lehet. Egyrészt az akadás jelezhet zárgondot, de akár azt is, hogy csak kiszáradt a zár, amit egy kis olajozással meg is lehet oldani. Ha sokat feszegetjük a zárat, illetve benne a kulcsot, az a kulcsok sérüléséhez vezethet, de a zár is megkarcolódhat. A sok feszegetés vége pedig az lehet, hogy a kulcs egyszer csak a zárba szorul, se ki, se be, ez pedig nagyon kellemetlen, ha épp sietünk valahova, vagy épp az ajtó előtt rekedünk, és nem tudunk bejutni az otthonunkba.

De nemcsak beszorulhat egy kulcs, még el is törhet, ami még ennél is nagyobb fejtörést okozhat. Persze mindkét eset orvosolható, egy ügyes szakember könnyen megoldja a problémát, amit viszont elkerülhettünk volna, ha időben megoldjuk a problémát. Lehet, elég egy zárbetétcsere, de megeshet, hogy akkora a kár, hogy az egész zárat cserélni kell, pedig a kulcs deformálódása is okozhatta a gondot, amit pedig egy olcsó kulcsmásolással orvosolni tudtunk volna.