Miért érdemes főbérlőként gondolni a zárcserére az új lakó megérkezése előtt?

Manapság egyre többen vásárolnak lakást vagy házat befektetési céllal, tehát nem azért, hogy beköltözzenek, hanem azért, hogy kiadják. Mivel a lakbér árak is folyamatosan emelkednek, ez igazán jó lehetőség, hogy egy kis plusz bevételhez jussunk, és persze befektetésként is nagyon jó, mert az ingatlanok eladási áraiban sem várható csökkenés, inkább csak emelkedés. Persze sok rémhírt is hallani, hogy nem fizetnek a lakók, vagy nem akarnak kiköltözni, sokakat pedig ezek a történetek óvatosságra intenek.

Mindegy, hogy egy lakó azért költözik el, mert másik városba talált munkát, vagy nem fizetett, ezért mi kérjük meg, hogy költözzön, nagyon fontos, hogy mielőtt megérkezik az új bérlő, legyen új zár a lakáson, vagy legalább ne ugyanaz a kulcs nyissa, amelyiket a régi lakó használt. Ehhez természetesen minimum zárbetétet kell cserélni, de ha valami gond van a zárral, akkor lehet, hogy zárat is. Ez persze nem mindig olcsó mulatság, de nem szabad róla megfeledkezni. Na, de miért?

Jobb félni, mint megijedni

Bár ez nem általános eset, de bizony megtörténik, hogy a régi lakó magával viszi a kulcsot, vagy épp annak egy másolatát, amiről a főbérlő nem tud. Ha csak úgy felszívódik a lakó, akkor jobbal félhetünk, hogy egyszer visszajön, de akkor sem lehetünk teljesen biztosak abba, hogy nem teszi, ha viszonylag normális módon távozott. Jobb fél, mint megijedni, tartja a mondás, és bizony inkább legyen új zárbetét az ajtón, mint kellemetlen meglepetés érje az új lakót. Ha ugyanis egy betörő saját kulccsal megy be, azt nehéz bebizonyítani, hogy valóban betörés történ.

Abban az esetben, ha másolatvédett kulcs tartozott az ajtóhoz, a bérlő pedig odaadta nekünk a saját kulcsát, akkor nincs szükség se zár, se zárbetét cserére, hiszen így védve vagyunk attól, hogy másolni tudjon magának saját kulcsot. Persze, ha csak új lelépett, és elvitte a másolatvédett kulcsot, akkor nincs mit tenni, elengedhetetlen a zárbetétcsere, hiszen sosem tudhatjuk, hogy nem jön-e vissza az illető.