Miért törik el a kulcs?

Nem is gondolnánk, hogy a kulcsok milyen gyakran rongálódnak meg, és törnek el. De miért törhet el egy kulcs, hiszen fémből van, masszív tárgy? Nos, először is tisztáznunk kell pár alapvető tényt ezzel kapcsolatban. Igen, a kulcsokat valóban fémből készítik, de a fémek között is nagy különbségek vannak, az egyik puhább, a másik keményebb, a kulcsok pedig puhább fémekből készülnek általában, mint a zárak. Ez pedig egyértelművé is teszi, hogy a lágyabb anyag könnyebben sérül, deformálódik, így pedig el is törhet.

A másik tény, amit nem is szoktunk végiggondolni, hogy hol is tároljuk a kulcsokat. Sokan erre rávágják, hogy természetesen kulcsdobozban vagy kulcstartó tálban. Igen, otthon, de ha útra kelünk, akkor a zsebünkbe tesszük, a táskánkba dobjuk, ahol hánykódik, nekiütődik a tárcánknak, az irattartónknak vagy a mobilunknak. Nem csoda hát, ha egy idő után nem bírja a megpróbáltatásokat, és eltörik. Ám nem csak az érdekes kérdés, hogy miért történik ez a kulcsunkkal, hanem az is, mit tehetünk mi, ha már eltörött.

Mi a teendő? Lehet másoltatni a törött kulcsot?

Ez egy nagyon fontos kérdés, és nem árt tudnunk, mik a lehetőségeink. Természetesen az a legszerencsésebb, ha van egy pótkulcsunk, amit le tudunk a törött darab helyett másoltatni, és nem a zárba törtük bele a kulcsot, hanem már a lakásba bejutva vettük észre a bajt. Ám nem mindenki ilyen szerencsés. Ha a zárba törött a kulcs, akkor vagy zárbetétet cserél a szerelő, így nem lesz szükségünk a törött darabokra, másoltatni sem kell őket, vagy a szerelő kipiszkálja a törött darabot, kinyitja az ajtót a zár rongálása nélkül.

Ilyenkor jön a kérdés, hogy a törött kulcsot le lehet-e másoltatni, vagyis menthető-e még a helyzet. Az igazság az, hogy a dolog nem lehetetlen, egy ügyes kulcsmásoló a két törött darabból is tud nekünk egy ép kulcsot másolni, de nem mindenki tudja ezt megtenni. Jobban járunk, ha figyelünk a kulcsokra, hogy ne törjenek el, de ha mégis, akkor legalább egy vagy két pótkulcsunk legyen tartalékba, hogy ne a törött darabot kelljen lemásoltatni.