Mikor elég csak a zárbetétcsere?

Számos cikk szól arról, hogy bizonyos helyzetekben kötelező módon zárat kell cserélni, ám ez nem mindig pontos. Néha ugyanis bőven elég lehet a zárbetét cseréje, nem szükséges az egész zártól megszabadulni.

Ilyen eset, amikor csak új kulcsra van szükségünk. Bejárati ajtók esetén ritka, hogy tollas kulcs kellene a zárba, hiszen az ilyen zárak elsősorban beltéri ajtókra valók, így néha elég a zárbetétet cserélni, mert ennek köszönhetően máris megoldódik a probléma, mégpedig az, hogy valaki olyannál lehet kulcs, akinél nem kellene, hogy legyen.

A zárbetétcserét lényegében akkor érdemes elvégezni, ha a zárnak alapvetően nincs baja, de valami miatt új kulcsra van szükségünk. Ilyen eset például, ha elvesztjük a kulcsunkat. Sosem tudhatjuk biztosan, hogy elveszett vagy inkább ellopták, így mindenképp érdemes legalább a zárbetétet kicserélni. Ugyanez a helyzet akkor is, ha új lakásba költözünk, legyen szó albérletről vagy saját ingatlanról. Albérlet esetén persze lehet, hogy a tulaj már megtette ezt, de ha mégsem, érdemes jeleni erre az igényünket. A válás vagy a szakítás is egy jó ok arra, hogy új kulcs kerüljön fel az ajtóra, mert így biztosak lehetünk benne, hogy régi párunk nem tér vissza hívatlanul.

Mikor muszáj az egész zárat kicserélni, nemcsak a zárbetétet?

Vannak azonban esetek, amikor az egész zárat ki kell cserélni, nem elég a zárbetétet. Ez leginkább akkor célszerű, ha a zár megsérül, vagy nem működik úgy, ahogyan annak kellene. Az akadó zár esete is sokszor indokolja a zárcserét, különösen akkor, ha visszatérő problémáról van szó. Ilyenkor ugyanis azt kockáztatjuk, hogy a zárba törik a kulcs, ez pedig meglehetősen kellemetlen, mert nemcsak sürgős zárcserére lesz szükség, hanem még azt is el kell viselünk, hogy kiszorulunk az otthonunkból. A sürgősségi szerelés pedig akár feláras is lehet.

Akkor is zárcsere a megoldás, ha a zár eltörik, megsérül, mert egy sérült zárat ugyan még akár be is tudunk zárni, de nagy rá az esély, hogy feltörik, hiszen a sérült zárakat lényegesen könnyebb feltörni, mert az ép darabokat.