Mikor van szükség új kulcsra?

Nagyon sok cikk szól arról, hogy mikor kell zárat cserélni, arról azonban kevesebb szó esik, hogy mikor kell új kulcs egy zárhoz. Bár úgy tűnhet, hogy a téma egy és ugyanaz, azért koránt sem ennyire egyszerű a helyzet.

A zárcsere általában akkor időszerű, ha valaki olyannak van hozzánk kulcsa, akit nem szeretnénk, ha be tudna jönni hozzánk, illetve akkor, ha rossz a zár. Ilyen esetekben zárcserére, vagy minimum zárbetétcserére van szükség. A kulcs kérdése azonban egy kicsit szerteágazóbb ennél, hiszen most nem a zárról, hanem a kulcsról van szó.

Alapvetően akkor kell új kulcs, ha a régit elveszítettük vagy ellopták, esetleg a fent felsorolt esetben, ha valakinek van, akinél nem kellene, hogy legyen. Ugyanakkor az is megeshet, hogy a kulcs megsérül. Ez meglehetősen gyakori eset, ugyanis a kulcsot legtöbben a táskájukban vagy a zsebükben hordják, és mivel gyengébb anyagból készül, mint a zár, így hajlamos elferdülni vagy megrongálódni. Ilyenkor pedig új kulcs kell a régi helyett. Persze nem feltétlen kell teljesen új zárba gondolkodni, az is elegendő lehet.

Mit tegyünk, ha másik kulcsra van szükségünk?

Új kulcsunk tehát többféle módon is lehet. Egyrészt másoltathatunk magunknak, ami akkor jó lehetőség, ha a kulcs okoz nekünk gondot. Előfordul ugyanis, hogy akad a zár, ezt pedig a sérült kulcs okozza. Ilyenkor bővel elég lehet, ha másoltatunk egy újat, hiszen a zárnak nincs baja, csak a kulcs helyett kell másik. Előfordul azonban, hogy a kulcs másolása még nem oldja meg a problémát, ugyanis nemcsak egy új kulcs kell a meglévő helyet, hanem egy teljesen másik kulcsra van szükségünk.

Ez általában akkor történik meg, ha illetéktelenek kezébe kerül a kulcs. Ilyen eset a kulcsvesztés, a válás, a szakítás vagy a költözés. Ebben az esetben egy teljesen új kulcsgarnitúrára lesz szükségünk. Ezt úgy tehetjük meg, ha zárbetétet cserélnünk. A teljes zár cseréjére ekkor van szükség, ha a zár is megsérül, nemcsak a kulccsal történni valami. Például, ha beletörik a kulcs a zárba, és nem lehet kiszedni, vagy kiszedés közben a zár is megsérül.