Milyen kulcsot válasszunk, ha nyaralónk vagy kiadó albérletünk van?

A zárcsere kérdését sokan alaposan megfontolják, ám azt, hogy milyen kulcs kerüljön a zárba, már nem tartják annyira lényeges kérdésnek. Pedig ez sem elhanyagolható kérdés, különösen akkor nem, ha kiadjuk a lakásunkat, esetleg nyaralónk van.

A kiadó lakás esete talán kicsit egyértelműbb, hiszen itt idegeneknek adjuk oda a lakást, így érdemes gondoskodni arról, hogy a tudtunk nélkül ne másoljanak maguknak kulcsot arra az esetre, ha költözés után esetleg vissza szeretnének jönni, vagy, hogy ne kelljen minden lakó után zárat vagy zárbetétet cserélnünk.

Ez főleg akkor lehet nagy költség és időveszteség, ha a nyári szezonban turistáknak adjuk bérbe a lakásunkat, így nem lenne értelme pár naponta, hetente új zárat cserélni attól tartva, hogy megtartottak maguknak egy kulcsot. Ilyenkor a másolatvédett kulcs lehet a megoldás, hiszen, ezek a kulcsok egyrészt nehezebben másolható fajták, másrészt a másolásukhoz jogosultság kell. Ez egyrészt vonatkozik ránk, akik a másolást szeretnénk elvégeztetni, de a másolóra is, mert csak úgy, bármelyik kulcsmásolóban nem végezhetik el csak úgy a munkát.

Nyaraló esetén is érdemes másolatvédett kulcsban gondolkodni?

A nyaraló eset érdekes kérdés. Egyrészt, ha nem adjuk oda másnak a kulcsot, és csak mi járunk a nyaralóba, akkor feleslegesnek tűnhet ez az intézkedés. Igen ám, de nyaralás közben is lába kelhet a kulcsnak, és akadnak olyan esetek, amikor a tolvaj csak egy másolatot, lenyomatot készít a kulcsunkból, megnézi a címünket, így nem is gyanakszunk, hogy esetleg bármi gond történt, hiszen minden ingóságunk megvan. Ilyenkor azonban jól jön a másolatvédett vagy bonyolultabb szerkezetű kulcs, mert ezeket csak úgy nem lehet egy minta alapján reprodukálni.

Ez is megeshet, hogy csak a közeli hozzátartozók, rokonok kapják kölcsön a nyaralót, de ők csak úgy, önhatalmúlag másoltatnak maguknak kulcsot, hogy bármikor lemehessenek a tudtunk nélkül. Sokan erre csak legyintenek, de sokakkal megesett már, hogy a közelben lakó rokon télen a nyaralóba vitte a szeretőjét, és hasonló esetek, melyek felforgatják a családi békét. Az ilyen esetek elkerülésére is használható a másolatvédett kulcs.