Mire való a vészfunkciós zár?

Házépítésnél, lakás vásárlásnál, a terek újra gondolásánál meglehetősen sok dolgot kell figyelembe vennünk. A falszerkezetektől egészen a zártípusokig mindent érdemes előre átgondolnunk és megterveznünk.

Ezzel ugyanis sok időt és fáradtságot spórolhatunk magunknak, megkönnyítve saját és családunk életét. Egy olyan családban, ahol kisebb gyermekek is vannak vagy az idősebb rokonaink egyedül élnek ez a kényelmi funkció még inkább előtérbe kerül.

Hányszor megesik, hogy a kulcs a zárban marad, mi pedig véletlenül kizárjuk magunkat? Ilyenkor sajnos az sem megoldás, ha van nálunk pótkulcs, hiszen a bent maradt kulcs miatt nem tudunk bemenni.

Ez a helyzet akár veszélyessé, de mindenképpen nem kívánttá tud válni egy kisgyerek mellett, aki könnyen a lakásban maradhat és megkérni se tudjuk rá, hogy nyissa ki az ajtót. Az idősebbekre legalább ennyire, ha nem még jobban vonatkozik ez a veszély, hiszen, ha ők egyedül élnek, akár rosszul is lehetnek otthonukban, a segítség azonban nem tud zökkenőmentesen bejutni a zárban hagyott kulcs miatt. Ilyenkor létfontosságú percek veszhetnek el azzal, hogy feltörjék a zárat.

A vészfunkció előnye

Ma már szerencsére választhatunk olyan zárakat is, amikbe bele van építve az úgynevezett vészfunkció. Ez egy dupla korongos zárszerkezet, melynek segítségével mindkét irányból kezelhető a kulcslyuk, ugyanis a benne található rugó lehetővé teszi, hogy egyidejűleg a zár mindkét oldalában kulcs lehessen.

Vagyis, ha belülről zárva van az ajtó és a kulcs is benne van, kívülről akkor is ki tudjuk nyitni a másik kulcs segítségével. A vészfunkció akkor is szóba jöhet, ha nem tervezünk új zárat venni, ugyanis már meglévő zárak is átalakíthatók szakember segítségével.

A vészfunkció tehát nagy hasznos kis kiegészítése lehet biztonsági zárunknak, segít minket a nem kívánt kint maradástól, illetve hamar bejuthatunk szeretteinkhez, ha szükségük lenne ránk.

Érdemes szakember véleményét kikérni és esetlegesen beruházni egy ilyen zárra vagy akár a meglévő zárunk átalakítására.