Mit jelent a másolatvédett kulcs? Valóban lemásolhatatlan vagy valami másról van szó?

Egyre többször hallani a másolatvédett kulcs kifejezést. Sokan ebből arra következtetnek, hogy a kulcsot nem lehet majd másolni, tehát védve van attól, hogy illetéktelenek lemásolják maguknak, de ha elveszítjük, mi sem csináltathatunk belőle újat, mert nem lehet másolni. Nos, ez egy hatalmas nagy tévhit, mert a másolatvédett kulcs nem ezt jelenti.

Nincs olyan kulcs, amit előbb-utóbb nem lehetne lemásolni, bár vannak, amelyek még az igazán ügyes, évek óta a szakmában tevékenykedőknek is fejtörést okoz.

De ettől még másolható, csak nem olyan egyszerűen, mint egy hagyományos tollas kulcs. A másolatvédett kulcs azt jelenti, hogy egyrészt a kulcsot nem könnyű másolni, másrészt csak az másoltathatja le, akinek van hozzá jogosultsága. Ha egy másolatvédett kulcsot viszünk másoltatni, akkor azt a szakember már látni fogja, hogy a kulcs másolatvédett, és kéri hozzá a jogosultságot igazoló kártyát. Emellett az sem mindegy, hogy hova visszük a kulcsot, mert a másolásra sem minden cégnek és szakembernek van jogosultsága.

Mikor célszerű másolatvédett kulcsot választani?

A másolatvédett kulcs jó megoldás abban az esetben, ha félünk a kulcsvesztéstől, illetve albérlőink vannak, mert így nem kell attól félnünk, hogy valaki illetéktelen másoltat magának egy kulcsot. Akkor is jó megoldás ez, ha mondjuk, a munkahelyünkön tartunk pótkulcsot, vagy a kulcscsomónk van szem előtt, így nem kell félnünk, hogy valaki másoltat magának egyet. A kulcsot ugyanis csak a jogosultságot igazoló kártyával tudjuk lemásoltatni, így azt célszerű nem a kulcs mellett tartani.  Félnünk tehát nem kell a másolástól.

Azt azonban jó, ha tudjuk, hogy az ilyen kulcsok drágábbak, mind a beszerzésük, mind a másolásuk jóval költségesebb, mint egy hagyományos kulcsé. Ha gyakori a kulcsvesztés, vagy tartunk attól, hogy a régi bérlők esetleg eltulajdonítanak egy-egy kulcsot költözés után, akkor érdemes ezt megfontolni, mert a másolatvédett kulcsok, ahogyan a hozzájuk tartozó zárak nem olcsók.