Mit kell tudnunk a többpontos zárakról?

Saját otthonába mindenkinek biztonságba kell éreznie magát. Senki nem szeretne arra felriadni az éjszaka közepén, hogy valaki kipakolja az egész lakást. Ha a lehető legnagyobb biztonságban szeretnénk érezni magunkat otthon, elengedhetetlen, hogy odafigyeljünk arra, hogy milyen nyílászárókat vásárolunk, illetve, hogy milyen zárak vannak az ajtóinkra felszerelve. Egy profi biztonsági ajtó tökéletes választás lehet, de csak akkor, ha ellátjuk azt egy többpontos ajtózárral,  hiszen ez lényegesen növeli az adott bejárati ajtó biztonsági szintjét. De nézzük meg, hogy pontosan mit is tud egy többpontos ajtózár.

Mit tudnak a többpontos zárak?

Nevéből adódóan egy többpontos ajtózár több záródási tüskével tud megfelelő biztonságot nyújtani számunkra, ezek a tüskék pedig az ajtókeret eltérő pontjain találhatóak. Zárási pontok tekintetében, többféle típus közül van lehetőségünk választani, hiszen léteznek görgőkkel, a kampókkal, a nyelvekkel, illetve a hengeres csapokkal ellátott zárak. Az extra zárási pont tudja az ajtó biztonságát felerősíteni, hiszen ebben az esetben fentről lefelé haladva, az ajtó teljes hosszában biztosítva van a szorosabb zárás.

Egy többpontos ajtózár legnagyobb előnye tehát hogy biztonságosabb, ezek a zárak ugyanis jellemzően háromszor nagyobb biztonsági szintet tudnak elérni, mint a hagyományos társaik. Elrettentő lehet a betolakodók számára is, mivel a betörők pontosan tudják, hogy egy ilyen zárszerkezettel milyen nehéz dolguk lenne. Így általában tovább állnak akkor, ha látják, hogy egy többpontos zárral ellátott biztonsági ajtóval van dolguk. A nagyobb biztonsággal együtt jár az is, hogy ezek a magas minőséggel rendelkező zárak lassabban kopnak, és ritkábban mennek tönkre, mint az olcsóbb, silány zárak.

Jó tudni, hogy az ajtózárra a biztosítók is odafigyelnek, így mivel az otthonunk biztonságát tudjuk növelni egy többpontos ajtózárral, betörés esetén sokkal előnyösebb kártérítést fogunk kapni. Fontos megemlíteni továbbá azt is, hogy egy ilyen zárnak köszönhetően az ajtó jobban fog illeszkedni a tokjához, ezáltal jobb lesz a szigetelése. A tömörítés pedig az ajtót nem csak energiatakarékosabbá, hanem időjárásállóvá is teszi.