Mit tegyünk, ha elveszítettük a nyaraló kulcsát?

Nyakunkon a nyár, van, aki már ki is élvezte a nyár első meleg napjait, de olyan is akad, aki még csak most készül nyaralni. Hiába teszünk meg mindent, a nyaralás napjait sok apró tényező zavarhatja meg, legyen az az időjárás, de olyan apróság is elveszhet, mint a nyaraló kulcsa. A kulcsvesztés akkor is bajos, ha a lakáskulcs veszik el, de ha a nyaralóé, akkor talán még nagyobb a pánik. Sok az olyan eldugott kis üdülőfalu, ahol bolt is alig akad, nemhogy zárszerelő, ez pedig ilyen esetekben nagy probléma. De mit is tehetünk.

Fő az elővigyázatosság, ezért érdemes előre gondolkodni, és még a nyaralás előtt pótkulcsot másoltatni. Ha van olyan ismerős a nyaralónk környékén, aki az esetek többségében könnyen elérhető, akkor érdemes nála elhelyezni egy kulcsot, de valahol a nyaralónk közvetlen közelében, de biztos helyen is célszerű tartani egyet. Így pedig legalább az nem okoz majd gondot, hogy bejussunk a nyaralóba. Sokan nem visznek telefont a strandra, csak minimális készpénzt, törölközőt, némi elemózsiát, és persze a kulcsot. Ilyenkor jó, ha legalább a telefonhoz be tudunk jutni, hogy hívhassuk a szerelőt.

Mihez kezdhetünk, ha nem a mienk a nyaraló?

Nagyobb a baj, ha a nyaraló, apartman, nem a mienk. Ilyenkor csak egy kulcsot kapunk, esetleg, ha előre látó a tulaj, akkor valahol rejteget egy pótkulcsot, de sokszor ez nem áll fenn. Ilyenkor ha szerencsénk van, akkor a tulaj közel van, esetleg egy szomszédos nyaralóba, és tudjuk értesíteni. Ha nem, akkor telefonon kell ezt megtennünk a lehető leghamarabb, mert ilyenkor a tulaj dönt, hogy mi legyen. A legtöbb esetben nem érdemes kockáztatni, zárbetétet kell cserélni, hiszen sosem lehet tudni, hogy lopás vagy csak véletlen figyelmetlenség áldozatai vagyunk.

A szerelő viszonylag gyorsan el tudja végezni ezt a műveletet, ha a saját nyaralónkról van szó. Ha nem a miénk a nyaraló, akkor mindenképp célszerű, ha a tulaj hív szerelőt, nem pedig mi, mert elég nehéz bizonyítani, hogy valóban jogunk van az adott ajtót kinyittatni.