Mit tegyünk kulcsvesztés esetén?

Szinte bárkivel előfordulhat, hogy elhagyja a kulcsát. Egy óvatlan pillanatban kieshet a táskánkból, kiránthatjuk a tárcánkkal együtt, de akár le is tehetjük valahova, ahol aztán jól ott is felejtjük.

Ez igen kellemetlen, mert az esetek többségében nem lehetünk benne biztosak, hogy valóban mi voltunk ügyetlenek, vagy valaki más volt nagyon ügyes, és nem véletlen szerencsétlenségről van szó, hanem arról, hogy valaki direkt megszabadított minket a kulcsunktól. Az ajtóban toporogva persze nem ez az első gondolatunk, hanem az, hogyan is fogunk bejutni az ajtón.

Persze sok választásunk nem marad, ha nem tudunk elővarázsolni egy tartalék kulcsot, akkor meg kell várni a szerelőt, aki segít kinyitni az ajtót. A filmekben látott ajtónyitási módszerekkel sose próbálkozzunk, mert jobb esetben csak az ajtó fog sérülni, rosszabb esetben mi magunk is.

A szerelő azért is jó megoldás, mert egy füst alatt a zárcserét is megoldhatja, bár sokan ezt szeretnék elkerülni. Ha tényleg biztosak vagyunk benne, hogy elveszett a kulcs, és nem lopásról van szó, akkor van rá esély, hogy megússzuk a zárcsere költségeit.

Gondolkodjunk előre, avagy időbe másoltassunk kulcsot

Hogy az ilyen helyzetek ne okozzanak a kelleténél nagyobb kellemetlenséget, érdemes jó előre gondolkodni, és elrejteni valahova egy pótkulcsot. Persze a kulcsmásolás nem mindig egyszerű, hiszen akadnak olyan kulcsok, melyek másolásvédelemmel vannak ellátva, így a másolásuk vagy lehetetlen, vagy nagyon költséges.

Érdemes azért szakember tanácsát kikérni, és profi kulcsmásolóhoz fordulni. Az is megoldás, ha már a zár vásárlásánál gondolunk a pótkulcs kérdésére, és eleve több kulcsot rendelünk.

Ha megvan a pótkulcs, akkor jöhet az elrejtés. Ezzel sokan bajban vannak, hiszen két megoldás kínálkozik. Az egyik, hogy könnyen elérhető helyre tesszük, ami viszont nem biztonságos, vagyis bárki könnyen megtalálhatja, nem csak mi. Ilyen a lábtörlő vagy a kuka alatt, mozgó térkő alatt.

A másik lehetőség, hogy az elérhetősége nehézkesebb lesz, viszont teljesen biztonságos, ilyen megoldás, ha egy szomszéd vagy rokon kap egy kulcsot megőrzésre. Érdemes az utóbbi megoldás mellett dönteni.