Nyáron akad a zár, télen nem, tényleg a zár a hibás?

Akinek fa bejárati ajtaja van, előbb-utóbb tapasztalni fogja, hogy nyáron egy kicsit jobban akad a zár, télen pedig semmi ilyen nem tapasztalható. Persze, amikor a zárral valami gond van, nehezebben záródik, akadni kezd, akkor egyből a zárat hibáztatjuk, pedig közel sem biztos, hogy valóban a zárral van a baj. A faajtók esetében nem ritka, hogy a hőmérsékletváltozás hatással van az ajtóra, ami a zárnyelv fogadó részét is befolyásolja, a zár pedig nyáron nehezebben működik. Ha télen és ősszel nincs gond az ajtóval, nyáron pedig igen, akkor valószínűleg a fa húzódott kicsit össze, ami megzavarja a zár mechanikáját is, vagyis inkább a zárnyelvet fogadó rész helyzetét.

Ez főleg a régebbi ajtók esetében fordul elő, nagyon sok megoldás nincs erre a bajra, leginkább az ajtócsere. Persze azt is megtehetjük, hogy óvatosan, de kicsit nagyobb erővel zárjuk az ajtót ebben az időszakban, és megvárjuk, amíg kicsit hűvösebb lesz az idő, a baj pedig magától megoldódik. Ezzel azonban csak az a baj, hogy a kulcsot és a zárat is nagyon megerőltetjük, ami pedig a kulcs zárba töréséhez, esetleg a zár sérüléséhez is vezethet. Érdemes tehát inkább kicserélni az ajtót, lehetőleg műanyagra, mert azzal ilyen nem fog történni.

Amikor nem a faajtó okozza a gondot, hanem a zár

Persze az is megeshet, hogy faajtó ide vagy oda, mégis a zár okozza a bajt. Érdemes a probléma felmerülésekor megolajozni a zárat, és ha ez nem oldja meg a problémát, akkor valószínű az ajtó a ludas, de ha mégis megszűnik az akadás, akkor nagy rá az esély, hogy a zár volt már kiszáradva, és ezért akadt az ajtó. Az olajozáshoz zárolajt, grafitport, esetleg WD40 univerzális kenőanyagot érdemes használni, étkezési zsiradékot, mint a sertés, kacsa vagy libazsír, olíva vagy étolaj, nem. Ugyanúgy nem jó megoldás a motorolaj, a babaolaj vagy a varrógépolaj.

Azt is érdemes ellenőrizni, hogy rendben van-e a kulcs. Az erőltetéstől, de magától a táskánkban történő hánykolódástól és ütődéstől is eldeformálódhat egy kulcs, ez pedig a zár akadásához vezethet.