Pánikrudak, pánik zárak, menekülési útvonalak

A mai kor épületeinek alkalmasnak kell lennie bizonyos időn belül megfelelő mennyiségű ember kimenekítésére. Ezeket az útvonalakt jelölni kell, megfelelő színű és típusú táblákkal. Amerre menekülni kell, azokat az ajtókat minden körülmény között a kijelölt irányba a lehető leggyorsabban nyitni kell tudnia mindenkinek. A minden körülmény között azt jelenti, hogy akár a zárt ajtót is ki kell tudni nyitni egy mozdulattal, vagy a kilincs lenyomásával, vagy az erre kijelölt pánikrúddal.

Hol alkalmaznak pánikrudakat? Szinte mindenhol, ahol nagy mennyiségű ember gyűlik össze és ajtót alkalmazunk. De ezek ajtók vészkijárati ajtók (garázs vagy lépcsőházi ajtó) kórházakban, sportlétesítményekben, kereskedelmi egységekben, múzeumokban, moziban, szórakozó helyeken.

Az általunk forgalmazott termékek mind minősítettek és megfelelnek minden előírásnak, megkapták a tűzálló és hőálló minősítést is, bármilyen RWA rendszer elemeként felhasználhatóak. Fontos továbbá, hogy egy menekülési ajtó szélességének minimum a 75% -án rajta kell legyen a pánik rúd. Egy darabból maximum 1020 mm ajtólapot lehet megoldani, ettől szélesebb ajtónál rúd-toldót kell alkalmazni.

Ne felejtsük, hogy ennek az eszköznek a fő feladata az emberi élet mentése, így elengedhetetlen, hogy mindig és minden körülmény között kifogástalan állapotban legyen.

Sokszor lehangoló látni nálunk nagy bevásárlóközpontok, vagy intézmények műszaki állapotát, hogy amit újonnan anno átadtak, arra az évek során nem költöttek semmit, és lassanként teljesen tönkremennek. Nem egyszer láthatunk ilyen ajtókat, pl. teremgarázsból jövet-menet. Továbbá fontos, hogy ezeket a pánikzárakat a tűzoltóság ellenőrzi, és csak az az épület kap működési engedélyt, ahol megfelelően működnek.

A nyomólapos pánikrúd is elérhető és rendelhető nálunk. Ennek az előnye, hogy esztétikusabb, mint a rúd, és kevesebb helyet foglal. Hátránya, hogy lényegesen drágább, akár 20-30% is lehet az árkülönbség. Érdekesség, hogy Nyugaton szinte csak ezzel a típussal találkozni.

A pánikrúd működési elve egyszerű és logikus. A belső oldalról a pánikrúd lenyomásával visszahúzódik az összes zárnyelv és az ajtó nyitható. A külső oldalról a beléptetés többféleképpen kivitelezhető, ez már egyéni igényekre szabható. Lehet akár főkulcsos zárrendszer elektromechanikus zárbetéttel, vagy bármilyen kódos fali olvasóval, esetleg RFID kártyával is.

Az Assa Abloy cégcsoport több gyára is készít pánikzárat, pánikrudat különböző menekülési útvonalakra. A Kulcskirály zárszaküzlet, mint Abloy viszonteladó, több ajtógyártóval is kapcsolatban áll, akik vészkijárati megoldásokat kínálnak, és az ehhez szükséges eszközöket biztosítja a szaküzletünk.

A pánikrúd csak abban az esetben ér valamit, ha az ajtó csukva vagy zárva van, mint kijelölt menekülési útvonal! Az ajtó állandó csukva tartásáról a legegyszerűbben ajtócsukó mechanikával lehet gondoskodni. A megfelelő ajtóbehúzó kiválasztása egyszerű szempontok alapján történik. Az ajtólap szélessége és becsült súlya határozza meg. Dupla szárnyú ajtók esetében, esztétikai szempontokat is figyelembe véve alkalmaznak csukás sorrend szabályzót, ez azért fontos, hogy ha egyszerre nyitottuk ki mind a két ajtószárnyat a pánikrúddal, akkor a megfelelő sorrendbe záródjanak azok vissza.

Lehetőség van komolyabb hő-, füst- és tűzbiztos előírásnak eleget tenni, már az épület tervezésekor fontos a jogszabályokat figyelembe venni.

Pánik rúd típusai  - normál rászerelős pánikrúd, a kar eláll az ajtó síkjától a szabványos méreteken belül, és lehet egy pontos illetve több pontos.

Pánikrudat, pánikzárat többféle szempont alapján lehet kiválasztani.

Ajtószárnyak alapján.

Assa abloy, abloy zárbetét, assa abloy zár, abloy zár, zárbetét, zár
Assa abloy, abloy zárbetét, assa abloy zár, abloy zár, zárbetét, zár
Assa abloy, abloy zárbetét, assa abloy zár, abloy zár, zárbetét, zár

Egyszárnyú ajtó esetében:

Rászegező szerelés esetén lehet egy pontos pánikrúd, lehet két pontos, függőleges zárású, és lehet három pontos, amikor középen és alul-felül zár. Ilyenkor a külső oldalon rászerelt kilincs van az ajtón, és csak ezen az oldalon megoldható a kulcsos zárás, fél hengerzár alkalmazásával.

A bevéső záras kivitel esetében a zárási pont egyszárnyas ajtó esetében a bevéső zár. Ennek előnye, hogy megoldható esztétikusan elhelyezni a zárat és a külső kilincset, illetve zárható kulccsal az ajtó, kívül, belül. A külső oldalon lehet kilincs vagy fix gomb.

Kétszárnyú ajtó esetében: a rászegző záras kivitelnél további két lehetőség van.

A falcos dupla szárnyas ajtóknál, aktív szárnyról és passzív (fix) szárnyról beszélünk.

Az aktív – tehát a folyamatosan használatban lévő ajtólapnál, a zárási módok és pontok megegyeznek az egyszárnyú kivitellel.

A passzív szárnynál minden esetben két pontos zárást kell alkalmazni.

Falc nélküli ajtóknál is a zárási pontok megegyeznek, csak a pánikrúd típusa változik.

Bevéső záras kivitel, dupla ajtószárnyaknál alkalmazható pánikrúd megoldások.

Itt is megegyeznek a zárási pontok, illetve a passzív szárnyat tudjuk plusz egy ponttal megerősíteni, abban a szárnyban elhelyezett plusz bevéső zárral. Így mind a két szárnyon a külső oldalra felszerelhető kilincs, vagy gomb.

A pánikrudakat pár féle színkombinációban azonnal raktárról tudjuk szállítani, ha egyedi színt szeretnének, az idő és további költség, de megoldható.

Az alap színek a fekete és a fekete/ezüst, amiben a rúd ezüst, a kiegészítő zárópontok feketék. A külső kilincs/gomb színe fekete vagy inox.

Ezen felül lehet még rozsdamentes is, ám az lényegesen többe kerül.

Assa abloy, abloy zárbetét, assa abloy zár, abloy zár, zárbetét, zár
Assa abloy, abloy zárbetét, assa abloy zár, abloy zár, zárbetét, zár
Assa abloy, abloy zárbetét, assa abloy zár, abloy zár, zárbetét, zár