Tényleg zárat kell cserélni, ha új lakásbiztosítást kötünk?

Nem egy olyan történet kering a neten, hogy valaki azért bukta el betörés esetén a kártérítést, mert nem cserélt zárat. Nem mondta neki senki, se a biztosító munkatársa, se más, vagy épp maga döntött úgy, hogy felesleges erre költeni. A baj aztán megtörtént, a biztosító embere kijött, majd közölte, hogy hiába is fizette rendszeresen a biztosítási díjat, kártérítés az bizony nem jár. Ilyenkor persze sokan arra gondolnak, hogy ez csak amolyan városi legenda, valaki egyszer kitalálta, a hír pedig időről időre felbukkan.

Érdemes persze megvizsgálni az ilyen hírek valóságtartalmát, és azt a kérdést, hogy tényleg kötelező a zárcsere, ha új lakásbiztosítást kötünk? Nos, a helyzet az, hogy erre a kérésre nem lehet egy egyszerű igennel vagy nemmel válaszolni. Először is meg kell vizsgálni, hogy milyen zár van jelenleg a bejárati ajtón. Amennyiben az egy több ponton záródó, biztonsági zár, ami jó állapotban is van, akkor teljesen felesleges a zárcsere, hiszen egy hasonlóra cserélnénk. Ugyanakkor mindenképp célszerű legalább megnézetni a zárt, ha új lakásbiztosítást kötünk, mert könnyen megeshet, hogy mégsem felel meg.

Amikor ilyen helyzetekben indokolt a zárcsere

Az apró betűs részt, illetve a pontos feltételeket kevesen olvassák el, viszont ezekben fontos információk bújhatnak meg, amelyek, ha elkerülik a figyelmünket, akár ahhoz is vezethetnek, hogy nem fizet betörés esetén a biztosító. A biztosítók ugyanis a legtöbb lakásbiztosítás esetén kikötik, hogy csak megfelelő zár felszerelése esetén fizetnek. Jellemzően védelemmel ellátott, megfelelő tanúsítvánnyal rendelkező zárak kerülhetnek fel a bejárati ajtóra, és csak ezek megléte esetén fog kártérítést fizetni a biztosító.

A pontos feltételeket a MABISZ útmutatóban megtalálhatjuk, de rá is kérdezhetünk, mielőtt megkötjük a lakásbiztosítást. Sokan ezt nem teszik meg, mert alkusz céggel szerződnek, az ő üzletkötőjük pedig erről nem tájékoztatja az ügyfeleit. Zárat cseréltetni tehát nem feltétlen kell, viszont egy ellenőrzést mindenképp megér a zár.