Vajon mi okozhatja azt, hogy beletörik a kulcs a zárba?

Biztosan sokunknak ismerős az az érzés mikor a saját lakásunkba szeretnénk bejutni, majd miután bedugjuk a kulcsot a zárba, az nem nagyon akar elfordulni. Az ember ilyenkor automatikusan megpróbálja kicsit erősebben elfordítani a kulcsot, de ennek következtében megeshet, hogy végül a kulcs egyik fele a zárban, a másik pedig a kezünkben marad. A bosszankodást követően aztán hívjuk a zárszerelőt, aki ebben az esetben vagy a zárbetétet, vagy az egész zárat fogja kicserélni, mi pedig csak arra tudunk gondolni, hogy „Csak nehogy még egyszer így járjunk!”

Ahhoz azonban, hogy valóban elkerüljük az ilyen kellemetlen szituációkat, érdemes kicsit utána járni annak, hogy vajon egy kulcs mitől tud beletörni a zárba, főleg, ha igazából nem is volt ennek semmi előjele.

Hogyan tudjuk legközelebb megelőzni azt, hogy ez újra megtörténjen?

Ha korábban, akár csak pár nappal hamarabb tapasztaltunk már némi akadást a zárral kapcsolatban, akkor valószínű nem is a kulcs volt a ludas, hanem a zár. Ilyenkor előfordul az, hogy a zár szerkezete kiszáradt, és elég lett volna csak megolajozni ahhoz, hogy újra tökéletesen tudjon működni.
De azt is tudni kell, hogy a kulcsok általában valamivel gyengébb anyagból készülnek, mint maga a zárszerkezet, ezért, ha már öreg a kulcs, előfordulhat, hogy elkezdett eldeformálódni. Az is lehet, hogy volt már rajta egy nagyon vékony repedés, amit még mi magunk sem vettünk észre, ám a feszegetés hatására az anyag megadta magát, a kulcs pedig hirtelen ketté tört.

Hogy többet ezt ne kelljen átélnünk, célszerű néhány dologra kicsit jobban odafigyelnünk. A táskánk vagy a zsebünk például nem a legideálisabb hely egy lakáskulcsnak, hiszen egyéb dolgok (aprópénz, telefon, vagy akár egy kulacs) elő idézhetik azt, hogy a kulcs megsérüljön, majd használat során tönkre menjen. Ha tehetjük, a kulcscsomónkat inkább a táskánk különálló zsebébe tartsuk.

Sajnos az sem ritka, ha valaki egy kulccsal nyitja ki a csomagjait is, hiszen a kulcs az kéznél van, és a recés szélével könnyedén fel tudjuk vele vágni a dobozt lezáró ragasztócsíkot. A legjobb, ha ezt a továbbiakban mellőzzük, és a biztonság kedvéért, minden alkalommal, mikor a zárba helyeznénk a kulcsot, megnézzük, nincs-e rajta valamilyen sérülés vagy repedés.