Zárcsere vagy zárbetétcsere? Mi a különbség?

Amikor valami gond van a zárral, esetleg elveszik a kulcs, azonnal pánikba esünk, hogy most akkor zárcserére van szükség? Mennyibe kerül ez? Aztán a neten olvasunk róla, hogy nem is biztos, hogy zárcsere kell, elég a zárbetétcsere is. Sokaknak a kettő egy és ugyanaz, pedig valójában nem, és nemcsak a munka elvégzésének nagyságában, de az árakban is nagy különbségek mutatkoznak. A zárcsere az, amikor az egész zárat ki kell cserélni. Teljesen új zárra van szükség, nemcsak egy alkatrészre, és megeshet, hogy komoly fúrást, szerelést igényel a csere, mert az eddig zár egyszerűbb volt, most pedig több ponton záródó, védelemmel ellátott zár kerül fel.

A zárbetétcsere viszont egy lényegesen egyszerűbb szerelési feladat, ugyanis ilyenkor csak a zár egy bizonyos alkatrészét, konkrétan a zárbetétet kell kicserélni. Ez az alkatrész az, amelyikben a kulcs forog. Ilyenkor nem kell a teljes zárat kidobni vagy kicserélni, elég csak ezt az egyetlen alkatrészt. Ez viszonylag olcsóbb, és gyorsabb is a folyamat, tehát ha van erre lehetőség, akkor érdemes ezt a megoldást választani. Ám nem mindig úszhatjuk meg a zárszerelést a zárbetét cseréjével.

Mikor melyikre van szükség?

A zárbetétcsere csak akkor jöhet szóba, ha a zár alapvetően jó állapotban van, nem sérült, kellően biztonságos is, csak mondjuk elveszett a kulcs, esetleg valamilyen okból új kulcs kell. Ilyen okok szoktak lenni a költözés új albérlet/új lakás esetén, de a szakítás is. Akkor is elég lehet a zárbetétcsere, ha a kulcs csak beleszorul a zárba, netán beletörik. Ilyenkor elég lehet csak a zárbetétet kicserélni, és meg is oldódik a probléma. Vannak azonban olyan estek, amikor ennyi nem elég.

A zárcserét egyrészt akkor szokták javasolni, ha sérült a zár, gyakran akad, esetleg törött, vagy feltörték, másrészt akkor, ha alapvetően jó, de valamiért nem elég biztonságos. Általában a lakásbiztosítások megkötése után cseréltetnek zárat az emberek a leggyakrabban, hiszen a biztosítók komoly feltételeket támasztanak, a megfelelő zár megléte is ilyen.